Μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Home / Μοναστήρια / Μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Transfiguration of the SaviourΤο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας και χτίστηκε τέλη του 15ου αιώνα και αρχές του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του μοναστηριού του Ξενοφώντος που βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Αν και δεν έχει βρεθεί κάποια επιγραφή που να προσδιορίζει τους ιδρυτές του μοναστηριού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το συγκεκριμένο μοναστήρι θα πρέπει να είναι ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια του νησιού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το 1821 μοναχοί από το Άγιος Όρος κατέφτασαν στο μοναστήρι του Σωτήρος κουβαλώντας μαζί τους ιερά λείψανα για να τα προστατέψουν από τους Τούρκους. Στις 6 Αυγούστου το μοναστήρι γιορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού θυμίζει αρκετά την αρχιτεκτονική των μοναστηριών του Αγίου Όρους πράγμα που αποδεικνύει το πόση μεγάλη επιρροή ασκούσε το Άγιο Όρος στο νησί. Μέσα στην εκκλησία του μοναστηριού, ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό τέμπλο του ιερού το οποίο χρονολογείται τον 16ο αιώνα με φυτικό διάκοσμο χωρίς να είναι επίχρυσο ή να έχει χρώματα. Οι εικόνες της εκκλησίας χρονολογούνται και εκείνες τον 16ο αιώνα και κάποιες από αυτές είναι έργα του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αγοραστού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα μπορέσει κανείς να παρατηρήσει δύο πτέρυγες με κελιά επισκεπτών, την κουζίνα όπως και τα κελιά των μοναχών. Στην ανατολική πλευρά του μοναστηριού, υπάρχει ένας πύργος ο οποίος παλιά τον χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί ως παρατηρητήριο και τους προστάτευε από επιδρομές από πειρατές.

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την Ιερά Μονή μπορούν να πάνε είτε με ταξί είτε να νοικιάσουν αυτοκίνητο είτε να προτιμήσουν το γραφείο μας MichalisTours.


Φωτογραφίες:

Leave a Comment